Enskild firma eller Aktiebolag?


Enskild firma eller aktiebolag?
Enskild Firma eller Aktiebolag
Vilken företagsform passar bäst för dina behov? Att driva verksamhet i Sverige ger dig möjligheten att välja mellan flera olika företags former beroende på dina behov och preferenser. De mest populära alternativen är Enskild Firma (enskild näringsidkare) och Aktiebolag (aktiebolag med begränsat ansvar).
I denna artikel kommer vi jämföra dessa två alternativ för att ge varje företagare möjligheten att själv bedöma vilken affärsform som bäst uppfyller deras individuella behov.


Skatter.  För en Enskild Firma är skatten generellt lägre än för ett Aktiebolag om din årliga inkomst inte överstiger drygt 615.000 SEK ( brytpunkten ). Socialavgifterna i EF är lägre än arbetsgivaravgifterna i ett AB med ungefär 2,5%. Dessutom får du som innehavare av en Enskild Firma en ytterligare rabatt på socialavgifterna på 7,5% för de första 200 000 SEK av vinsten.

Om du däremot överstiger skiktgränsen där statlig skatt på 20% också måste betalas, kan ett aktiebolag visa sig vara mer fördelaktigt. Som ägare till ett aktiebolag har du möjligheten att betala ut en lön till dig själv som inte överstiger denna skiktgräns och sedan ta Utdelning - företagets vinst. Utdelningen beskattas med cirka 20% och underkastas individuell beskattning i din deklaration.


Bankkonto. För en Enskild Firma (EF) kan ditt privata konto samtidigt vara företagets konto, det finns inga juridiska krav på att öppna ett företags konto. Det kan blir lite svårt att hålla isär medlen och spara till skattebetalningar. Därför kan det vara klokt att öppna ett separat privatkonto och regelbundet överföra medel dit som senare ska användas för att betala, tex. till Skatteverket.

I ett Aktiebolag (AB) används företagskontot endast för att förvara företagets pengar. Som ägare till ett aktiebolag har du möjlighet att låna ut pengar till ditt företag och ta ränta på dessa lån. Du kan däremot inte låna pengar från företagets konto till dig själv. Om du tar ut pengar från företagskontot, bokförs de som antingen en utdelning ( om det finns ) som ska beskattas eller som ett förbjudet lån.


Anställning. I en Enskild Firma (EF) finns det inte möjlighet till självanställning (dvs. du kan inte ha ett anställningsavtal), vilket innebär att du saknar tillgång till förmåner som anställda har, samt att du inte kan anställa din make/maka/registrerad partner. Om din make/maka hjälper till i företaget, finns det dock möjlighet till att skriva över på hen en del av intäkterna i årsdeklarationen.

I ett Aktiebolag (AB), där du är delägare, finns möjligheten att anställa dig själv och dra nytta av detta, till exempel genom att dra av kostnader för gymabonnemang.


Grund för beräkning av sjuk- och föräldrapenning. När du startar en enskild näringsverksamhet har du möjlighet under de första 36 månaderna (3 år från registreringsdatumet) att registrera en så kallad jämförelseinkomst, vilket innebär att Försäkringskassan tar lönen för en anställd person, som arbetar i en liknande position med liknande arbetsuppgifter som du, som grund för beräkning av din sjukpenning.

Denna möjlighet finns inte i ett aktiebolag. Din grund för beräkning av sjuk- eller föräldrapenning kommer att beräknas utifrån den lön du bestämmer dig för att utbetala till dig själv och beskatta.


Startkapital. Vid grundandet av ett Aktiebolag måste du investera minst 25 000 SEK som aktiekapital.

Detta krav finns inte för en enskild firma.

Revisor. För små aktiebolag finns det inget krav på att samarbeta med en revisor som skulle övervaka bokföringen. Men behovet av samarbete med en revisor ökar när företaget växer.

Detta krav finns inte för en enskild firma.


Förluster i företaget. För en enskild firma finns möjlighet att överföra eventuella förluster (särskilt under de första åren av företagets utveckling) till framtida år. Detta gör att du kan kompensera förluster i framtiden genom att uppnå vinster och sänka skattesatsen det år då högre inkomster genereras. Denna möjlighet finns inte för ett aktiebolag. I själva verket, om företaget gör förluster och aktiekapitalet förbrukas till hälften, kan det bli nödvändigt att genomföra en rekapitalisering (inom 8 månader) eller till och med likvidera företaget.


Ansvar. I en enskild firma bär ägaren fullt personligt ansvar för alla företagets skulder och förpliktelser.

I ett Aktiebolag (AB), som har juridisk personlighet, är ägaren skyddad. Dock finns det en risk att hen kan bli ansvarig för skatteskulder om de inte betalas i tid.


Likvidation av företaget. Om du av någon anledning beslutar dig för att avsluta din verksamhet är processen för att likvidera en enskild firma enklare och kostar ingenting. Men i fallet med att likvidera ett aktiebolag, om du inte har de nödvändiga kunskaperna för att genomföra processen, kan det vara nödvändigt att använda sig av en likvidator, vilket är förknippat med en kostnad på cirka 10 000 SEK.


Vi på Hoofa hoppas att den här artikeln har hjälpt dig se skillnaderna mellan de två mest populära företagsformerna i Sverige. Slutligen är det du som måste bedöma vilket av dessa alternativ som bäst möter dina behov, mål och affärsstrategi.

Om du fortfarande har några funderingar och skulle vilja bolla dem med oss, är du varmt välkommen att kontakta oss för en icke-bindande, kostnadsfri konsultation.


Kontakta oss nu!

Kontaktformulär